Şoförün dikkati bir faciayı önledi

Blog Single
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait şehir içi otobüslerinde şoförlük yapan Emre Dirican, sefer sırasında bir evde çıkan yangını, otobüsündeki yangın tüpüyle müdahale ederek söndürdü. Kahraman şoförün dikkati bir facianın yaşanmasını önledi.

Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Antalya Ulaşım A.Ş.’de şehir içi toplu ulaşım şoförü olan Emre Dirican, Gürsu-Varsak KC35A hattında 07 AAV 08 plakalı halk otobüsü ile sefer yaparken Altınova Mahallesi PTT Caddesi üzerindeki durakta yolcu indirdi. Bu sırada durak yakınındaki iki katlı bir evin ikinci kat girişindeki balkonundan dumanlar ve alevlerin yükseldiğini gördü. Halk otobüsünü park eden Dirican, otobüste bulunan yangın tüpünü kaptığı gibi eve koşarak, balkondaki yangına ilk müdahaleyi yaptı. Alevleri söndüren Emre Dirican, olası bir facianın önüne geçti. Yangının, soba kovasından balkona boşaltılan kül içindeki kor kalıntılarının, plastik sandalye ve masayı tutuşturmasından dolayı çıktığı tespit edildi.

ŞOFÖRÜN DİKKATİ 
Otobüs Şoförü Emre Dirican, durakta yolcu bıraktığı sırada dumanları gördüğünü ifade ederek, “İlk başta dumanları ikinci katta görünce mangal yakıyorlar sandım. Biraz daha dikkatli bakınca ateşlerin büyümeye başladığını gördüm. Otobüste bulunan yangın tüpünü alarak acilen yangının olduğu alana gittim ve söndürmeyi başardım” dedi.

EV SAHİBİNİN HABERİ YOKTU 
Ayrıca yangına müdahale ettikten sonra evin kapısını çaldığını ve yangından ev sahibinin haberi olmadığın aktaran Dirican, “Ev sahibi dışarıya çıkınca şok oldu çünkü her yerde dumanlar vardı. Beni görünce şaşırdılar onlara biraz daha dikkatli olmalarını söyledim. Sağ olsun Antalya Ulaşım A. Ş. bize yangın eğitimi, ilk yardım eğitimi aldırdılar verdikleri eğitim bu gün bir faciayı önledi” diye konuştu.

EV SAHİBİNDEN TEŞEKKÜR
Ev sahibi kadın, “Sabah sobanın küllerini daha sonra çöpe atmak için balkona bırakmıştım. Hava biraz rüzgârlıydı ateşler balkondaki eşyalara sıçramış. 3 çocuğumla içerdeydik hiç farkına varamadık. Sağ olsun şoför arkadaşımız görmüş, ateşi söndürmüş. Kendisine çok çok teşekkür ederim” dedi.
Çevre dostu elektrikli otobüsler test ediliyor

Blog Single

Büyükşehir’den toplu ulaşımda revizyon

Nostaljik Tramvay hattında elektrikli otobüsler

Antalya Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda revizyon niteliğinde bir hamle yaparak, kent içi trafiğini rahatlatmak ve çevreye katkı sağlamak amacıyla elektrikli otobüs projesini hayata geçiriyor. Nostalji Tramvay hattı üzerinde hizmet vermesi hedeflenen elektrikli otobüsün ilk test sürüşü gerçekleştirildi.

Toplu ulaşım alanında her zaman son teknolojileri ve yenilikçi çözümleri takip eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Muhittin Böcek’in hedefleri arasında yer alan ve toplu ulaşımın geleceği olarak görülen elektrikli otobüsle ilgili test sürüşlerine başladı.

İLK TEST SÜRÜŞÜ YAPILDI

Modern ve çevre dostu elektrikli otobüsler, Müze-Zerdalilik arasında tek hat olarak işletilmekte olan Nostalji Tramvay sistemine entegre edilerek hizmet verecek. 10,7 metre uzunluğundaki elektrikli otobüsün ilk test sürüşüne Antalya Büyükşehir Belediyesi Baş Danışmanı Dr. Cem Oğuz, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, Antalya Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Filiz ve yetkililer katıldı.

ÇEVRECİ, KONFORLU VE SESSİZ
Projeyle ilgili bilgi veren Baş Danışman Dr. Cem Oğuz, Antalya’da hizmet vermeye devam eden Nostaljik Tramvayın 1959 -1963 yılları arasındaki araçların bir revizyonu olduğunu belirterek, “Bugün deneme sürüşünü yaptığımız araç tamamen yerli üretimdir. Günümüz şartlarına uygun konforlu, sessiz, çevre dostu ve engelli vatandaşlarımızın da çok rahatlıkla kullanabilecekleri bir ulaşım aracıdır. Egzoz emisyonu sıfır olan elektrikli araç 90 kişi kapasiteli. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz deneme sürüşlerini 1 ay süresince Antalya halkımızla paylaşarak devam edeceğiz. Diğer yerli üreticilerinde araçlarını deneme sürecine tabi tutacağız. Kullanımına uygun olursa da nostaljik tramvayların bu elektrikli otobüslerle revizyonunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bütün çalışmalarımız vatandaşlarımızın şehir içi seyahatlerinin konforunu artırmak ve memnuniyeti sağlamak için. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Muhittin Böcek’in hedefleri arasında olan bu revizyon çalışmasını Antalya halkına kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

TOPLU ULAŞIM İÇİN ÖNEMLİ 
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç da, Antalyalıların nostalji tramvayı sevdiğini ancak teknik sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, “Dünyada bu tür yeni teknolojiler hep gözde. Çevreci olarak sıfır emisyon. Kentimiz için bisikletli ulaşımı ve toplu ulaşımı önemsiyoruz. Bunun için de elektrikli otobüsleri Antalya ulaşımına kazandırmak istiyoruz diye konuştu.
12-20 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÖĞRENCİLER TOPLU ULAŞIMI KULLANABİLECEK

Blog Single

HES kodu eşleştirmesi yapmayı unutmayın


Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararı gereğince toplu ulaşımda 12-20 yaş arası öğrenci ve kursiyerlerin toplu ulaşım kartları 1 Şubat Pazartesi gününden itibaren kullanıma açılacağını bildirdi. Toplu ulaşımdan faydalanabilmek için Antalyakart’ları HES kodları ile eşleştirilmesi gerekiyor.

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1 Aralık 2020 tarihinde aldığı 2020/102 nolu karar ile 20 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını kısıtlamıştı. 1 Aralık’tan bu yana 20 yaş altı vatandaşlar toplu ulaşım araçlarını kullanamıyordu.

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, bazı sınıflarda yüz yüze eğitimin başlaması nedeniyle 30 Ocak Cumartesi (bugün) yeni bir karar aldı. Kurul, 30/01/2021 tarih ve 2021/4 nolu kararında; Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesiyle 8 ve 12’nci sınıflarda öğrenim gören öğrenciler için yüz yüze takviye kurslarının 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren başladığını hatırlatarak, bu kurslarda devam edecek öğrenci ve kursiyerlerin, toplu taşıma araçları, özel araçlar veya servis araçları ile eğitim kurumlarına ulaşım sağlamalarına izin verilmesine karar verdi.

KARTLARINIZI HES KODU İLE EŞLEŞTİRİN
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı da Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı üzerine çalışma başlattı. Kurul kararına istinaden 12-20 yaş aralığındaki gençler, 1 Şubat Pazartesi gününden itibaren toplu ulaşım araçlarını kullanabilecek. 12-20 yaş aralığındaki vatandaşların toplu ulaşımdan faydalanabilmesi Antalyakart’larını HES kodu ile eşleştirmeleri gerekiyor.

HES KODU OLMAYAN TOPLU TAŞIMAYA BİNEMİYOR
İçişleri Bakanlığı´nın çıkardığı genelge ve Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince toplu taşıma araçlarına (otobüs, minibüs, Antray ve nostalji tramvayı) biniş sırasında HES kodu tanımlaması yapılması gerekiyor. Tanımlama yapmayan vatandaşlar toplu taşıma hizmetinden faydalanamıyor, bakiyesi olmayan kişiler başka kartları da kullanamıyor.

SİSTEME KAYIT NASIL YAPILIR?
HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet sitesinde HES kodu, T.C kimlik numarası ve Antalyakart numarası ya da toplu taşımada kullanılan temassız kredi kartı numaraları doldurularak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.
Büyükşehir Belediyesi duraklarda stant kurup vatandaşı bilgilendiriyor

Blog Single

Toplu taşımayı kullanmak için HES kodunuzu Antalyakart’a eşleştirin

22 Ocak son gün

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında getirdiği ulaşım kartlarına HES kodu eşleştirmesi için verdiği süre 22 Ocak Cuma günü sona eriyor. Büyükşehir Belediyesi, yoğun duraklarda stant kurarak, vatandaşları HES Kodu-Antalyakart eşleştirmesini nasıl yapacakları konusunda bilgilendirip, yardımcı oluyor.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında karantinada bulunması gereken vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı genelge ve Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince toplu ulaşımda HES Kodu uygulaması başlatılmıştı. Büyükşehir Belediyesi, HES kodu ile Antalyakart’ın eşleştirilmesiyle ilgili süreyi 22 Ocak Cuma gününe kadar uzatmıştı.

DURAKLARDA STANT KURULDU

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı ekipleri kentin farklı noktalarındaki yoğun otobüs duraklarında stantlar kurarak vatandaşları HES Kodu - Antalyakart eşleştirmesi yapmaları ve mağduriyet yaşamamaları konusunda uyarıyor. Stantlarda görevli personel, vatandaşları HES Kodu - Antalyakart eşleştirmesini nasıl yapacakları konusunda bilgilendirip, yardımcı oluyor.

HES KODU OLMAYAN TOPLU TAŞIMAYA BİNEMEYECEK
Toplu taşıma araçlarına (otobüs, minibüs, Antray ve nostalji tramvayı) biniş sırasında HES kodu tanımlaması yapmayan vatandaşlar toplu taşıma hizmetinden faydalanamayacak ve bakiyesi olmayan kişiler başka kartları da kullanamayacak.

SİSTEME KAYIT NASIL YAPILIR?
HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet sitesinde HES kodu, T.C kimlik numarası ve Antalyakart numarası ya da toplu taşımada kullanılan temassız kredi kartı numaraları doldurularak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.
Toplu ulaşımda HES kodu eşleştirme tarihi uzatıldı

Blog Single
22 Ocak’a kadar HES kodunuzu Antalyakart’a eşleştirin

Antalya’da Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında daha sağlıklı toplu ulaşım için HES kodu ile Antalyakart’ın eşleştirilmesine yönelik 15 Ocak’ta dolan süre olası mağduriyetlerin yaşanmaması için 22 Ocak Cuma gününe kadar uzatıldı.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında karantinada bulunması gereken vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı'nın salgınla mücadele kapsamında çıkardığı genelge ve Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince başlatılan toplu ulaşımda HES Kodu uygulaması entegre süresi Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 22 Ocak’a uzatıldı. HES Kodu-Antalyakart eşleştirme işlemini bugüne kadar 230 bin kişinin gerçekleştirdiği, son 6 ayda aktif olarak kullanılan kart sayısının ise 900 bin olduğu bildirildi. Halen kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşların bu işlemi 22 Ocak Cuma gününe kadar tamamlamaları gerektiği ifade edildi. 

BAŞKASININ KARTI KULLANILAMAYACAK
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplu taşıma araçlarına (otobüs, minibüs, Antray ve nostalji tramvayı) biniş sırasında HES kodu tanımlaması yapmayan vatandaşların toplu taşıma hizmetinden faydalanamayacağı ve bakiyesi olmayan kişilerin başka kartları da kullanamayacağı bildirildi. HES ile eşleştirilmiş kartları sadece kart sahibi kullanabilecek ve ikinci okutma işlemine izin verilmeyecek. 

RİSK VARSA ASKIDA
HES kodu -Antalyakart eşleştirmesi sağlandıktan sonra Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumunda olan vatandaşların Antalyakartları izolasyon süresi boyunca askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu taşıma araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak.

İŞLEM YALNIZCA İNTERNET ÜZERİNDEN
Koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan Antalyakart ve HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet sitesinde HES kodunu, T.C kimlik numarasını ve Antalyakart numarasını veya toplu taşımada kullandığı temassız kredi kartı numaralarını doldurarak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.
Çallı'da ANTRAY 18 Ocak’tan itibaren tek hattan çalışacak

Blog Single
Çalışmalar tahmini 20 gün sürecek
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Otogar İstasyonu’nda devam eden 1’nci ve 3’ncü aşama Raylı Sistem Projesi bağlantı çalışmaları nedeniyle ANTRAY’da Vakıf Çiftliği- Çallı durakları arasındaki ulaşım 18 Ocak tarihinden itibaren tek hattan yapılacak.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi işritaki Antalya Ulaşım A.Ş tarafından yapılan açıklamada; Otogar Tramvay İstasyonunda, yapımı devam eden 3. Aşama ve mevcut 1. Aşama raylı sistemin bağlantı çalışmaları kapsamında, Vakıf Çiftliği-Çallı durakları arasındaki tramvay ulaşımı 18 Ocak tarihinden itibaren geçici süreliğine tek hattan yapılacak. 

ÜCRETSİZ AKTARMA
Açıklamada, ANTRAY ulaşımının bu süreçte Fatih -Çallı ve Çallı-Havalimanı-Expo olarak iki kısma ayrılacağı belirtilerek, yolcuların bu çalışma sürecinden en az etkilenmesi için Çallı istasyonunda tramvay değişikliği yapmaları gerektiği ve bu değişimin ücretsiz olacağı belirtildi. Çalışmanın tahmini 20 gün sürmesinin planlandığı ve gerekli bilgilendirmelerin duraklara asılacağı kaydedilerek, yolcuların yönlendirmeleri dikkate almaları istendi.
Toplu taşımada HES dönemi

Blog Single
HES kodunuzu Antalyakart’a 15 Ocak’a kadar eşleştirin

Antalya Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma araçlarında HES kodlu binişleri başlattı. HES Kodu-Antalyakart eşleştirme işlemini bugüne kadar 100 bin kişi gerçekleştirdiği bildirilirken, 15 Ocak’a kadar kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşlar toplu taşıma hizmetinden faydalanamayacak.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında karantinada bulunması gereken vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarını engellemek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi İçişleri Bakanlığı'nın salgınla mücadele kapsamında çıkardığı genelge ve Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince toplu ulaşımda HES Kodu uygulaması başlattı. Sağlık Bakanlığı’nca salgın dönemi için hazırlanan HES kodu uygulaması Antalyakart’a ve Antalya’da toplu taşıma hizmetinde kullanılan temassız kredi kartlarına entegre ediliyor. Sağlık Bakanlığı onayı ile birlikte HES sorgusu ile kartlara HES kodu tanımlaması yapılıyor ve toplu taşıma araçlarına binilmesi sağlanıyor.
 
UYGULAMA BAŞLADI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’nda yapılan açıklamada, toplu taşıma araçlarına (otobüs, minibüs, Antray ve nostalji tramvayı) biniş sırasında HES kodu sorgulaması işlemlerinin başladığı ve araçlarda kontrol işlemi için sistemin çalıştığı belirtildi. HES Kodu-Antalyakart eşleştirme işlemini bugüne kadar 100 bin kişinin gerçekleştirdiği bildirildi. Halen kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşların bu işlemi 15 Ocak tarihine kadar tamamlamaları istendi. 
 
BAŞKASININ KARTI KULLANILAMAYACAK
Açıklamada, HES tanımlaması yapmayan vatandaşların toplu taşıma hizmetinden faydalanamayacağı ve bakiyesi olmayan kişilerin başka kartları da kullanamayacağı bildirildi. HES ile eşleştirilmiş kartları sadece kart sahibi kullanabilecek ve ikinci okutma işlemine izin verilmeyecek. 
 
RİSK VARSA ASKIDA
HES kodu -Antalyakart eşleştirmesi sağlandıktan sonra Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumunda olan vatandaşların Antalyakartları izolasyon süresi boyunca askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu taşıma araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak.
 
İŞLEM YALNIZCA İNTERNET ÜZERİNDEN
Koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan Antalyakart ve HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet sitesinde HES kodunu, T.C kimlik numarasını ve Antalyakart numarasını veya toplu taşımada kullandığı temassız kredi kartı numaralarını doldurarak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.
Sokağa çıkma kısıtlamasında toplu taşıma için 23 hatta 43 araç seferde

Blog Single

Antalya Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında çalışması zorunlu olan vatandaşlar için düzenlediği toplu ulaşım sefer sayısını 23’e çıkardı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, hafta içi 21.00’den sabah 05.00’e ve hafta sonu uygulanacak  iki günlük sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında çalışması zorunlu olan sağlık personeli, kamu ve diğer çalışanlar toplu ulaşım seferleri düzenliyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 18 Aralık Cuma saat 21.00’den 21 Aralık Pazartesi sabah 05.00’e kadar, 23 hatta 43 araçla sefer yapılacak. 


23 HAT 43 ARAÇ

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, VF01,VF02, AC03, AF04, KC06, LC07, KL08, LF09, LF10, UC11, VL13A, DC15, TC16, CV17, VS18, MD25, KC35, MF40, VF66, TK51, DM86, FL82 ve 600 levha numaralı ana ve gövde hatlar sokağa çıkma kısıtlama olan günlerde seferlerine devam edecek. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri ilk seferine 06.00’da başlayan toplu ulaşım araçları son seferini 21.00’de yapıyor. Seferler, 60 dakika aralıklarla gerçekleştiriliyor. Hafta içi kısıtlamasında ise akşam 21.00’den 00.00’a kadar Büyükşehir Belediyesi’ne ait siyah plakalı toplu ulaşım araçları seyreltilmiş olarak sefer yapıyor.